Gezdiğim...Gördüğüm...Aklımda Kalanlar... AHMET BOLAT

Harley Tutkusu.



                                                    BUNUN ADI AŞK
Harley-Davidson Amerikan motosikletleri, dünyanın en tanınmış motosiklet üretici markalarından biridir.
Efsanevi Harley Davidson motosikleti yaratılmasında ilk olarak  William Harley (21) ile Arthur Davidson (20) tarafından prototip olarak motorlu bir bisiklet hazırlandı. ABD Milwaukee’de 1901 yılında yapılan bu ilk üretim efsanenin mütevazı başlangıcı oldu.

Harley_Davidson_Factory_1903
Harley-Davidson Motor Company ise resmen 28 Ağustos 1903 tarihinde, 5 m2′lik bu garajda kurulmuş ve o gün üretime başlamıştır.
Harley-Davidson motosikletleri, kendi mirasi ve klasik tarzı ile seçkinliği yansıtmakta, motosikletli çetelerin ve gangsterlerin maceralarını hatırlatmaktadır. Kendine sadık hayranları ve maceraperest tutkunlarını kendine çeken bu motosiklet modelleri, dünya çapında en tanınmış markalarla beraber efsane statüsü elde etmiştir.
Gönülden bağlanmış takipçileri ve diğer motosiklet kulüpleri için Harley-Davidson,  bir motosikletten fazlası, ulaşım aracı değil adeta bir yaşam tarzı olmuştur. İçinde özgürlüğü hissedenler  için “O”,  sevgi, onur, dostluk ve kardeşlik kavramlarına sahip bir off-road’dur.
İlk Modelleri;
1905 Model Harley-Davidson Sol Görünüm (İlk Üretimlerden)
1905_Harley-Davidson
1905 Model Harley-Davidson Sağ Görünüm
1905_Harley-Davidson (2)

Ürettikleri motosiklet 10 yıl sonra önemli bir parça değişimi olmadan 134.000 km. ye ulaşınca o zamanlar dayanıksız tüketim aleti olarak bilinen motosikletlere olan ön yargının kırılmasında önemli bir rol oynadı ve 1913 yılında Harley-Davidson’un sloganı önemli bir parça değişimi olmadan 100.000 mil oldu.Yeni oluşan bu yeni dayanıklılık algısını pekiştirmek için de o tarihten itibaren zorlu koşullarda yapılan motosiklet yarışlarına katılmaya başladılar. Alıcılarının gözünde oluşan dayanıklı marka imajını yıllarca koruyan Harley-Davidson motoru ticari amaçlarla kullananların da gözdesi oldu, taşıma işleri için 3 tekerli sepetli motosiklet de üretmeye başladılar ve oldukça yüksek satış rakamlarına ulaştılar.Harley-Davidson’un yıllara ve kötü koşullara başarı ile direndiğini gören Amerikan ordusu 1. Dünya savaşı sırasında 20.000 tane Harley motosiklet satın aldı, bu satış sonrası Harley-Davidson dünyanın en varlıklı motosiklet şirketi oldu ve 1921 yılında 67 ülkede satılmaya başlandı.Bütün bu gelişmelerin de etkisi ile 1930 yılında kült olacak Harley-Davidson tasarımını yaptılar ve aradan yıllar geçmesine karşın günümüzdeki Harley motorlar bu tasarım ve motor yerleşimi baz alınarak üretiliyor(3).2. Dünya savaşı sırasında gene Amerikan ordusuna yüksek satış yapan Harley-Davidson, 2. Dünya savaşından sonra alıcı kitle arayışına düştü çünkü 1950 lerde ABD çok zenginleşip bir otomobil toplumu olmuştu. Harley-Davidson da çareyi klasik tasarıma sahip kaliteli prestijli motorlar üretmekte buldu ve reklamlarında Elvis Presley gibi ünlüler yer almaya başladı(4) ve o zamanın ünlüleri ve varlıklılarının dikkatini çeken bir motosiklet markası oldu.1960’larda zamanın modası olan küçük hacimli motorlar ile rekabet etmek için scooter dahi üreten Harley-Davidson başarısız olunca bir daha asla özgün tasarımından ve hedef kitlesinden vazgeçmedi. 1970 ‘lerde de ucuz ve teknolojik olan Japon ve Uzakdoğu motosikletleri ile rekabete girdi. Ancak yıllarca süren ve başarısız olan rekabet Harley-Davidson’u çok yıprattı.1983 yılında Amerikan hükümeti Harley-Davidson’un isteği üzerinde Amerikan mallarının pazardaki yerini koruması için ithal motorsikletlere 4 yıllığına yüksek vergi koydu ve bu kısa süre içerisinde özellikle pazarlama tekniklerini ve müşteri ile ilişkilerini geliştiren Harley-Davidson bu süreci de başarı ile atlattı. Günümüzde dünyada en çok tutulan ve en çok hayranı olan motorsiklet markası ve Amerikan kültürünün değişmez bir parçası olmayı hala sürdürüyor.



Biraz özgürlük iyi gelir."Ahmet BOLAT"




0 yorum:

Yorum Gönder